Haakons favoritter til fluefiske etter ørret i ferskvann

Tidligere norgesmester i fluefiske, Haakon Roe, deler sine beste tips til utstyr på fisketuren.

– Fluefiske er min største lidenskap, sier Haakon Roe.

Den tidligere norgesmesteren i fluefiske fra 2021 har som mål å bli verdensmester innen 2030, og deltar i VM i Frankrike i juni 2024. Når han ikke jobber med salg og markedsføring hos Bergen Aktiv, jakter han ofte på ørret med fluefiskestangen, og har gode tips på utstyrsfronten. 

Bergen_Aktiv_Fluestang

1. Fluefiskestenger

Fluefiskestenger kommer i ulike lengder og klasser, og hvilken stang du bør velge avhenger av hvilket fiske du skal på. Haakon er alltid forberedt på ulike forhold når han drar på fluefisketur. Han tar derfor alltid med seg to stenger for å kunne fiske variert og i tilfelle han skulle velge å dra et annet sted enn det som var den originale planen. Det kan å være godt ha å i tilfellet et uhell skulle skje og en stang knekker.

– Jeg tar med meg en 9 fots stang i klasse 5 og en 9-10 fots stang i klasse 7 når jeg skal på ørretfiske i ferskvann. Dersom jeg bare skulle velge én stang å ta med meg, så hadde det blitt 9,6 fots stang i klasse 6, som kan brukes under de fleste forhold, sier han.

2. Liner, fortom og spoler

Valg av line tilpasset fluestang og forhold er en forutsetning for å lykkes med fluefiske. Haakon sikrer seg med et utvalg liner på tur, med ulike flyte- og synkeegenskaper.

– For å kunne tilpasse meg ulike forhold har jeg med flyt-line, intermediate line og synk 3-line når jeg bruker stenger fra klasse 6 og oppover. Går jeg med klasse 5 har jeg stort sett med flytline, men anbefaler å ha med en intermediate line her også, som er en sakte-synkende line.

Fortommer og spoler er noe av det Haakon bytter ut mest og alltid har med mye av. Fortommen er forlengelsen av linen, og skal styre flua ut mot fisken. Hvilken lengde og tykkelse du skal velge på fortommen, avhenger av  størrelse og vekten på fluen, kasteferdigheter og fiskeforhold. Haakon liker å bruke fra 12 til 15 fots fortommer som er ferdig tapert fra 3 til 6X tykkelse, altså tykkest i enden som knytes på linen og tynnest i enden som knyttes på fluen.

– Jeg ser ingen grunn til å lage det selv. Det tar tid og det blir flere knuter som potensielt kan ryke. Jeg har med tilsvarende spoler slik at jeg enkelt kan forlenge eller skjøte fortommen til ønsket lengde. For å minske bruken av fortom bruker mange tippetring. Personlig liker jeg ikke å fiske med det, men bruker det innimellom til nymfefiske, også kalt euronymphing.

Les også: Gode tips til utstyr på fluefisketuren

Henrik_Bergen_Aktiv_Fluer

3. Fluer og tilbehør til fluefiske

Dietten til ørreten varierer gjennom året, og det finnes også lokale variasjoner som påvirker fiskens preferanse. Haakon har derfor alltid med seg et utvalg av ulike fluer på tur:

  1. Streacking caddis-varianter med vanlig hjortehår og CDC som immiterer vårflue
  2. Svart og oliven Wolly bugger som immiterer alt fra små fisk til mindre insekter.
  3. Svart og oliven døgnfluevarianter
  4. Svart, oliven og brun bustefluervarianter
  5. Streamere som immiterer ulike fiskearter
  6. Svart Muddler
  7. Ulike typer nymfer: Perdigons og klekker av caddiser og døgfluer, i tillegg til Squirmy Wormy

I tillegg har han alltid med seg tre ting som gjør fluefiske mye enklere: fortomsretter, klipper og tørrflueimpregnering som pulver og fett.

4. Håv og oppbevaring

En chestpack er Haakons foretrukne oppbevaring av det aller viktigste på fisketur.

– Med en chestpack har jeg kjapp tilgang til alt av fluer, fortommer, spoler og det jeg har med av tilbehør. Jeg ønsker å ha minst mulig med meg når jeg fisker, så alt annet har jeg med i en vanntett sekk på ca 35 liter. 

Haakon har alltid med håv på fisketur. Den må være stor nok til å kunne håndtere fisken på en god måte i tilfelle man skal slippe fisken ut igjen så kalt catch and release. Ellers er det alltid en fordel med en håv som har god diameter. I chestpacken kan du å feste håven via en ring på ryggen og flere av chestpack modellen har litt ekstra oppbevaring på ryggen om det trenges. 

– I motsetning til mange andre henger Haakon håven fra rammen slik at håndtaket peker nedover. Da er det lettere å få tak i håven om man vader høyt.

Med tipsene fra Haakon gjenstår det bare å ønske skitt fiske, og om du skulle ha noen spørsmål om utstyr til fluefiske etter ørret eller annen type fiske, er det bare å ta kontakt med oss til Bergen Aktiv.